Van de week tijdens het boodschappen doen kwam ik een hele mooie gemberknol tegen. En Bart drinkt graag verse gember in zijn thee, dus nu dan een mooie kans om er eindelijk mee aan de slag te gaan.
Dinsdag was ik vroeg thuis, maar enig onderzoek leerde me dat gember een droogtijd heeft van 12-14 uur. En aangezien het eerste keer is dat ik het probeer, leek het me niet handig om het apparaat 's nachts alleen te laten.
Wel vast de 1e keer een half uur laten draaien. Datlnnis dat vast gebeurd. Vandaag was het dan zo ver. De gember geschild en schoongemaakt en in verschillende afmetingen gesneden (oh wat ben ik dan blij met mij superfijne Tupperware messen) en daarna de lades van de droger gevuld. Een deel van de plakje kwam er uit als hartjes, dus ik heb goede hoop op een goed resultaat.
14 uur op 45 graden. Dus nu wachten en wachten en wachten. Zou mijn huis nu ook naar gember gaan ruiken?
Ik ben benieuwd naar het resultaat. Als alles goed gaat is de gedroogde gember tot een jaar houdbaar, mits luchtdicht afgesloten (gelukkig heb ik daar nog genoeg Tupperware bakjes voor).
En als Bart, of iemand anders, dan gember thee wil, doe je een paar stukjes in een glas of theepot, schenk er heet water overheen, even wachten en klaar is Klara (oh nee, da's chocolademelk 🙈).
De voedingswaarde en de voedingsstoffen van de gember blijven op deze manier goed bewaard, dus super gezond en eigenlijk heel makkelijk. Het scheelt een hoop uitgedroogde stompjes die blijven liggen en na verloop van tijd in de prullenbak verdwijnen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten