maandag 19 juli 2010

niet geweten dat het zo ernstig was (viel ook best wel mee)

Bommelding jaagt hotelgasten op straat
maandag 19 juli 2010Auteur: Leonard Muylle Aanraden Delen Bewaar Corrigeer E-mail Print
Zo'n tachtig mensen werden uit voorzorg geëvacueerd. Emanuel Vanderjeugd

© Vanderjeugd Emanuel
ANTWERPEN - De politie heeft zaterdagavond in de stationsbuurt in Antwerpen twee hotels doorzocht omdat er een bom verstopt zou liggen. De panden werden ontruimd, maar er werd niets gevonden.

Van onze medewerker

Het was een bizar gezicht. Zowel in het stadspark als op het Astridplein trotseerden enkele hotelgasten, slechts gehuld in een badjas of een handdoek, de avondlijke kilte. Enkele minuten voordien genoten deze pechvogels nog van een verkwikkende plons in het zwembad van hun hotel. Een anonieme beller maakte een abrupt einde aan de zwempret.

Rond 17.30 uur gaf de tot dusver onbekende man aan de politie te kennen dat hij een bom verstopt had in twee Radisson-hotels. In de luxehotels op het Astridplein en in de Van Eycklei zou om 18uur een bom ontploffen. De politiediensten namen de waarschuwing van de anonieme beller zeer ernstig, en gaven meteen de opdracht beide hotels onmiddellijk te ontruimen.

In totaal werden zo'n tachtig gasten uit voorzorg geëvacueerd. De meesten van hen vonden opvang in een nabijgelegen hotel.

'Het was behoorlijk eng,' getuigt Ruben, een Nederlandse toerist die in het Radissonhotel in de Van Eycklei verblijft. 'Mijn vriendin en ik genoten van een ontspannend bezoek aan de sauna van het hotel, toen plotseling een medewerker op de deur kwam bonken, en ons vertelde dat we meteen weg moesten. We hebben in allerijl nog wat kleren kunnen meegraaien, zodat we hier niet poedelnaakt hoefden staan wachten (grinnikt).'

De politie stelde een perimeter in, en sloot de Van Eyklei en het Astridplein af voor alle verkeer. Vooral op het plein voor het Centraal Station veroorzaakte dat aanzienlijke verkeershinder. De bussen en trams die via de Carnotstraat het centrum wilden binnen- en buitenrijden, werden omgeleid via de Plantijn Moretuslei. Het autoverkeer in de stationsbuurt verzandde al snel in chaos, en verschillende buurtbewoners mochten een tijdlang hun huizen niet in.

Na een grondige sweeping waarbij de politie ook speurhonden inzette, werden beide hotels rond 19.45uur weer opengesteld voor de gasten. De bommen waarvan de anonieme beller sprak, werden nergens gevonden.

Didier Boehlen, directeur van het hotel op het Astridplein, is opgelucht dat de evacuatie zo vlot verliep. 'Zulke zaken zijn altijd hoogst vervelend', zegt hij met een zucht. 'Maar ik ben blij dat de ontruiming van het hotel zonder paniek, en in alle sereniteit verliep. Uiteindelijk konden onze gasten het hotel snel weer in. Slechts één zwangere vrouw heeft gevraagd om naar een ander hotel te worden overgeplaatst. Ze was bang, begrijpelijk.'

1 opmerking:

The world according to El zei

Fijn dat de blog stilte weer voorbij is, welkom terug